Com afecta l’alimentació al funcionament del nostre cervell?

Per a un bon funcionament, el cervell necessita oxigen i glucosa. Tot i només representar aproximadament el 2% del pes total del cos, el funcionament del cervell suposa un 20% del consum total d’oxigen i un 25% de la glucosa de tot el cos.

La glucosa és el combustible principal del cervell i hi arriba a través de la sang. Aquesta glucosa en sang prové d’hidrats de carboni consumits en forma de cereals, fruites, verdures i làctics.

Hi ha dos tipus d’hidrats de carboni: els complexes i els simples. Els complexes es troben en els aliments naturals, es descomponen lentament i son de llarga durada. Els simples, es troben en els aliments processats i es descomponen i arriben al cervell més ràpidament però s’esgoten de seguida. Així és com el cervell rep l’energia a curt termini. Però, què passa a llarg termini?

Quina és la millor dieta per afavorir una bona salut cerebral al llarg de la nostra vida?

Diversos estudis han demostrat que el fet de seguir una dieta mediterrània esta associat a una millor salut cerebral, reduint així el risc de patir un deteriorament cognitiu i inclús una malaltia d’Alzheimer.

La dieta mediterrània inclou un alt consum de verdures, fruites, cereals i greixos no saturats, un baix consum de productes làctics, carns i greixos saturats, un consum moderat de peix i un consum regular però moderat d’alcohol.

El secret d’aquesta dieta és que millora els nivells de colesterol, els nivells de sucre en sang i la salut dels vasos sanguinis, i tots aquests factors influeixen de manera positiva sobre el risc de partir un deteriorament cognitiu lleu i una demència.

Àcids grassos

Els greixos estan presents al cervell en les membranes de les neurones, ajudant-les a ser flexibles. Per aquest motiu, el cervell també necessita àcids grassos. Els dos grups d’àcids grassos més importants son l’omega-3 i l’ogema-6. El primer es troba en alguns peixos com el salmó i la tonyina, i també en el kiwi i en alguns fruits secs com les nous. El segon, el podem trobar en algunes llavors i fruits secs i en els olis que se’n extreuen.

Antioxidants

El cervell és molt susceptible al dany oxidatiu que provoquen els radicals lliures, unes molècules carregades elèctricament que fan mal bé l’ADN cel·lular. Per aquest motiu és important el consum d’antioxidants. Aquests, es troben en aliments com els espinacs, el bròquil, les patates, els olis vegetals, els fruits secs i els cítrics, entre d’altres. Una dieta rica en antioxidants està associada a menors tasses de deteriorament cognitiu i a un menor risc a desenvolupar una demència.

I què passa amb el que bevem?

Quan prenem cafè, incrementa l’activitat neuronal i això provoca un alliberament de l’hormona adrenalina, augmentant així l’estat d’alerta.

Els estudis realitzats fins al moment, revelen que el cafè no produeix un clar dany o deteriorament al cervell, però no hi ha dades concloents sobre si produeix un efecte beneficiós a llarg termini que retardi el deteriorament cognitiu o la demència.

L’alcohol, si és consumit de forma excessiva pot provocar greus danys cerebrals. D’altra banda, diversos estudis han demostrat que les persones que beuen alcohol de forma lleugera o moderada presenten un menor risc a patir una malaltia d’Alzheimer en comparació amb aquells que no ingereixen gens d’alcohol.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: