La reserva cognitiva

Què és la reserva cognitiva?

La reserva cognitiva és un factor de protecció neuronal que permet al cervell envellir millor, retardant així l’aparició de malalties cerebrals o aconseguint que aquestes avancin més lentament.

Cada vegada que aprenem una cosa nova, ja sigui una paraula en un altre idioma, un nou camí per arribar a la biblioteca, el gust d’un aliment que no havíem provat abans o el nom d’un nou company de feina, el cervell crea una nova connexió neuronal.

Cadascuna d’aquestes noves connexions que construïm cada cop que aprenem quelcom nou, ocupa un espai al nostre cervell, de manera que la suma de tots els aprenentatges que realitzem al llarg de la nostra vida, representa una part considerable del volum del nostre cervell. Tots aquests aprenentatges son la nostra reserva cognitiva.

Per tant, tindrà més reserva cognitiva aquella persona amb un alt nivell d’estudis, que parla idiomes i que cultiva aficions. És a dir aquella que té un major nombre de connexions neuronals.

Com ens pot beneficiar la reserva cognitiva?

S’ha demostrat que les persones amb més reserva cognitiva son menys vulnerables a l’envelliment cerebral i tendeixen a retardar l’aparició dels símptomes de malalties com per exemple la malaltia l’Alzheimer.

D’altra banda, també s’ha demostrat que davant d’una lesió cerebral, un pacient amb una major reserva cognitiva sol tenir una millor recuperació.

Quina és la millor manera d’enfortir la reserva cognitiva?

Una bona manera de generar reserva cognitiva pot ser practicar una afició, relacionar-se socialment o llegir.

Tot i així, la millor manera de totes és exposar el cervell a situacions noves, complexes i que ens resultin atractives. Per exemple: aprendre un nou idioma, desenvolupar una nova afició que suposi nous reptes, aprendre a practicar un nou esport, començar una col·lecció o tocar un instrument.

És important que escollim una activitat atractiva per a nosaltres i que suposi un repte en el que superar-nos dia a dia. A part de crear noves connexions cerebrals, millorarem el nostre estat d’ànim.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: