El TDAH és una alteració d’origen neurobiològic que es caracteritza per la presència de símptomes i conductes de falta d’atenció, hiperactivitat i impulsivitat amb una freqüència i intensitat que no és habitual i que interfereix en el funcionament i desenvolupament de l’infant.
Segons els models cognitius, els infants amb TDAH presenten dificultats en les següents àrees cognitives:
- Funcions executives. Són les funcions implicades en la planificació, el control inhibitori (és a dir, en la capacitat d’inhibir les respostes automàtiques), la memòria de treball, el canvi de focus atencional i l’atenció sostinguda.
- Processament temporal. Els infants amb TDAH tenen dificultats per fer estimacions del temps, per aplaçar recompenses (necessiten gratificacions immediates) i solen aplaçar tasques que no els hi produeixen plaer.
- Activació/Motivació. Presenten dificultats per regular l’activació, l’esforç i la motivació intrínseca.
- Regulació emocional. Són infants amb dificultats per tolerar la frustració i per regular emocions com la tristesa, la ràbia o l’excitació.
La valoració neuropsicològica permet identificar aquestes dificultats i diagnosticar o descartar la presència d’un TDAH.
En què em pot ajudar la valoració?
La valoració, que inclou proves per mesurar les funcions cognitives i entrevistes a pares i mestres per valorar aspectes relacionats amb la conducta i la regulació emocional, ens dona informació molt valuosa de com és el funcionament de l’infant. Tota aquesta informació ens permetrà establir uns objectius de treball que requeriran de la implicació de l’infant, de la família i de l’escola.
Banaschewski, T, Coghill D, Zuddas A (2018) Oxford Textbook of Attention Deficit Hyperactivity Disorder.
American Psychiatry Association. DSM5: diagnostic and statistical manual of mental disorders. 5th ed. Washington: APA, 2013.